Logo Gras

Info > Rijlessen motor

RIJLESSEN

Je rij-opleiding begint met een try out. Hierin maak je kennis met de instructeur en de lesmotor. Vervolgens spreek je met je instructeur af hoe vaak en wanneer je wilt lessen. Alle lessen worden in overleg gepland. De instructeur zet alle afspraken in een online agenda. Jij krijgt automatisch direct een e-mail met de datum en het tijdstip van de afspraak ter bevestiging. Ook kun jij met persoonlijke inloggegevens op deze agenda inloggen. Zo heb je altijd een overzicht van de motorlessen die je al gehad hebt en de motorlessen die nog gepland staan.

GÉÉN GROEPSLES

Je bent tijdens de lessen altijd alléén met de instructeur onderweg. De instructeur rijdt zelf ook op een motor en kan al zijn aandacht op jouw vorderingen richten. Hij hoeft zijn aandacht niet over meerdere kandidaten te verdelen omdat hij altijd maar met één kandidaat tegelijk rijdt.

REGELS

Sinds 19 januari 2013 gelden nieuwe regels voor het motorrijbewijs. Als je jonger bent dan 24 jaar, krijg je eerst te maken met de lichte motor (A1). Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al rijlessen volgen. Vanaf 17 jaar mag je theorie-examen doen. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens (Voertuigbeheersing en Verkeersdeelneming) doen voor het rijbewijs A1.

Minimaal 2 jaar na het behalen van A1 kun je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen Verkeersdeelneming te doen. Minimaal 2 jaar na het behalen van A2 mag je overstappen naar de motor met onbeperkt vermogen (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen Verkeersdeelneming te doen.

Vanaf 24 jaar mag je direct opgaan voor het rijbewijs A (onbeperkt vermogen). Je moet dan een theorie-examen en de twee praktijkexamens doen.

MOTOR MET ONBEPERKT VERMOGEN

Rijschool Gras beschikt alleen over een motor met onbeperkt vermogen (A). Dus alleen mensen vanaf 24 jaar of mensen die minimaal 2 jaar in het bezit zijn van het rijbewijs A2 kunnen motorrijlessen volgen bij Rijschool Gras.

2 PRAKTIJKEXAMENS

Voor het behalen van je motorrijbewijs moet je naast het theorie-examen twee praktijkexamens doen, voertuigbeheersing en verkeersdeelneming.

Voertuigbeheersing
Een praktijkexamen voertuigbeheersing duurt 20 minuten en verloopt als volgt:
Je maakt eerst kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt.
Je examinator controleert je identiteitsbewijs. Ook kijkt hij of je een geldig theoriecertificaat voor de motor bij je hebt of een geldig Nederlands autorijbewijs of motorrijbewijs voor automaat, of een geldig EU- of EER-autorijbewijs. Bij het praktijkexamen voertuigbeheersing voor de zware motor is het ook goed als je een geldig rijbewijs voor de lichte motor bij je hebt wanneer je nog niet bent geslaagd voor je theorie-examen.
Hierna doe je zeven oefeningen. De examinator toetst of je de motor beheerst. Vijf van de zeven moeten voldoende zijn. Elke oefening mag je één keer overdoen. Tot de oefeningen behoren:

  • lopen met de motor en gebruik van de standaard
  • oefeningen bij lage snelheid, zoals slalom
  • oefeningen bij hogere snelheid, zoals uitwijkoefening
  • remoefeningen

Direct na afloop van de rit krijg je te horen of je geslaagd bent.

Verkeersdeelneming
Een praktijkexamen verkeersdeelneming duurt 55 minuten en verloopt als volgt:
Je maakt eerst kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt.
Je examinator controleert je identiteitsbewijs. Ook kijkt hij of je een geldig theoriecertificaat voor de motor bij je hebt of motor of een geldig rijbewijs voor de lichte motor of motor-automaat.
Hierna begint de rit van zo’n 35 minuten. De examinator rijdt in zijn eigen auto achter je aan.
Naast de examinator zit je rijinstructeur. Die geeft je onderweg de aanwijzingen en opdrachten via het ontvangertje in je helm.
De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:

  • kijkgedrag
  • je plaats op de weg
  • of je de verkeersregels goed toepast
  • of je ook in het verkeer de motor beheerst.

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.
Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

 BETALING

Wanneer je losse lessen neemt, moet elke les direct na afloop aan de instructeur betaald worden. De kosten voor de examens moeten worden betaald voordat de instructeur deze voor je gaat aanvragen (i.v.m. reserveringskosten).
Een lespakket betaal je in 2 of 3 termijnen, waarvoor je steeds een factuur ontvangt.

PERSOONLIJK GESPREK

Wil je graag voordat je begint met rijlessen geïnformeerd worden in een persoonlijk gesprek? Geen probleem! Bel voor een afspraak 046-4528164 of vul het contactformulier in.

 

Info

snel contact?

Voer je naam en telefoonnummer
in en wij bellen terug.
Naam:
Telefoonnummer: