Rijangst begeleiding

Amaxofobie, ofwel rijangst, bestaat in veel soorten en maten. Dit varieert van een onprettige spanning tot heftige paniekaanvallen of zelfs tot het vermijden van autorijden. In Nederland zijn er ruim 1.000.000 mensen die rijangst hebben. Naar schatting vermijden een half miljoen Nederlanders het rijden helemaal. De rest rijdt nog wel maar met een angstig gevoel. Rijangst ontstaat vaak na een negatieve ervaring in het verleden. Hoewel de ervaring niet te veranderen is, is het gevoel hierbij wél te veranderen. Eén van onze instructeurs is opgeleid om mensen hierin te begeleiden.

Heb ik rijangst?

Niet iedereen vindt het makkelijk om toe te geven maar eigenlijk weet je zelf wel of je rijangst hebt. We noemen toch even enkele kenmerken waaraan je rijangst kunt herkennen. 

Ga bij jezelf na in hoeverre je je laat beperken in het verkeer. Durf je bijvoorbeeld niet langs het water, op de snelweg, door tunnels of over bruggen te rijden? Zie je er als een berg tegenop om weer in de auto te stappen en te gaan rijden? Dan heb je waarschijnlijk rijangst. Het kan zijn dat je het zelf niet in de gaten hebt. Maar onbewust stel je afspraken uit of neem je een andere route om die ene situatie te vermijden.

Rijangst kan zich ook fysiek uiten. Het gevoel van intense angst en paniek kan leiden tot een verhoogde hartslag, zweten, een droge keel, pijn in de borststreek, duizeligheid, wazig waarnemen, een gevoel van flauwte, een licht gevoel in het hoofd, een moeilijke ademhaling en/of angst om controle te verliezen. In sommige gevallen leidt het zelfs tot uitval van ledematen of tintelingen.

Herken je jezelf hierin, dan heb je rijangst. Gelukkig kun je er iets aan doen. De eerste en de moeilijkste stap is toegeven dat je rijangst hebt. De volgende stap is een afspraak maken met ons. Onze rijangst begeleider helpt jou graag!