Rijles en faalangst

Faalangst is een angst om niet te voldoen aan aan jezelf gestelde eisen of normen. Het is kort gezegd de angst om te falen. Falen is iets dat voor iedereen anders is. Het hangt van je eigen normen en waarden af wanneer je iets als zodanig benoemt. Heel vervelend natuurlijk als je tijdens de rijles goed wilt presteren maar bang bent dat het niet lukt. Juist door die angst gaan er dingen mis en gaat de les minder goed. Dat bevestigt jouw angst die je had om te falen en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Gelukkig hebben onze instructeurs genoeg ervaring en geduld om samen met jou deze cirkel te doorbreken.

Faalangstexamen

Tijdens de rijlessen werken we aan jouw zelfvertrouwen om de faalangst te overwinnen. We laten je ervaren dat fouten maken mag. Daar leer je van. We geven je zo veel mogelijk succeservaringen door haalbare doelen te stellen en positieve feedback te geven. Op deze manier wordt leren autorijden leuk voor jou.

Maar dan moet je met jouw faalangst nog door het rijexamen zien te komen. Een hele opgave, want tijdens een examen kan de spanning zo hoog oplopen dat je volledig blokkeert. Gelukkig kun je kiezen voor een faalangstexamen. Je krijgt dan een examinator die is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Hij heeft ook meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen.